PLATOX vzw
economische beroepen in de 21ste eeuw
Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/6/5/c/platox.be/httpd.www/templates/platox2/functions.php on line 188

Voordelen toegekend door buitenlandse vennootschappen

Werknemers van een multinationale groep kunnen soms bepaalde voordelen ontvangen van een andere onderneming van dezelfde groep. Zo kan bijvoorbeeld de Franse moedervennootschap aandelenopties of aandelen toekennen aan werknemers van de Belgische dochtervennootschap.

Zulk een gratis voordeel is in principe belastbaar in België (als de werknemer in België werkt). In de praktijk ontsnappen de betrokkenen vaak aan belasting op dat voordeel van alle aard. De buitenlandse onderneming maakt immers geen loonfiches op voor de Belgische werknemers en dan heeft de belastingadministratie geen weet van het voordeel.

Als de Belgische dochter helemaal niet tussenkomt in het toekennen van de voordelen, is ze geen betrokken partij en is het ook niet aan haar om loonfiches op te maken. Het is dan de verantwoordelijkheid van de werknemer om die voordelen te vermelden in zijn belastingaangifte wat in de praktijk dus vaak wordt vergeten.

Er wordt nu een fictie in de wet ingeschreven. De aandelen worden in een dergelijke situatie voortaan geacht toegekend te worden door de Belgische vennootschap. Die laatste moet dan loonfiches opmaken en – vooral – zelf bedrijfsvoorheffing inhouden en doorstorten aan de Belgische fiscus.

De ficheverplichting geldt vanaf 1 januari 2019. Vanaf 1 maart 2019 moet er bedrijfsvoorheffing ingehouden worden.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om ook al een ficheverplichting in te voeren voor voordelen die in 2018 toegekend zijn. Maar wegens de vertraagde goedkeuring van de wet is dat op het laatste moment nog geschrapt.

Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /customers/6/5/c/platox.be/httpd.www/templates/platox2/html/modules.php on line 39 Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /customers/6/5/c/platox.be/httpd.www/templates/platox2/html/modules.php on line 39